równanie kwadratowe
mania: rozwiąż równanie
√x+1 +3=√6x+7
D=≤−1,∞) i tu chyba mam bład ?
potem obustronnie do kwadratu ze wzorem na kwadrat sumy
wyszło:
6√x+1=56x−12
ponownie kwadrat obustronnie, po redukcji
otrzymałam:
25x2−66x−27
x1= −0,36
x2=3 i teraz problem bo w odpowiedzi jest tylko 3, ale przecież −0,36 też wchodzi do
dziedziny, czyżbym coś w ustaleniu dziedziny źle zrobiła?
24 wrz 10:52
ICSP: | | 5 | | 1 | |
Zakładasz |
| x − |
| ≥ 0 |
| | 6 | | 2 | |
24 wrz 11:00
piotr: zał.: 5x/6−1/2>0
24 wrz 11:04
Jerzy:
Przy podnoszeniu obustronnie do kwadratu mogą pojawić się "obce" rozwiazania i tak jest
w tym przypadku: x = −0,36 nie spełnia tego równania
24 wrz 11:06
mania: 
nie rozumiem
24 wrz 13:13
piotr: zał.: 5x/6−1/2≥0 bo √x+1 nie może być ujemne
24 wrz 13:17
Bleee:
Zacznijmy od tego że zanim cokolwiek zaczniemy robić to piszemy zalozenia:
x+1≥0 oraz 6x+7≥0
Bo obie wartości są pod pierwiastkiem kwadratowym
24 wrz 13:21
mania: | | −7 | |
Górę zrobiłam to i mi wyszło co napisałam na początku x≥−1 z drugiego będzie |
| |
| | 6 | |
Czyli D było ok.Drugie zrozumiałam THNK 😊
25 wrz 07:00