Geometria analityczna
Marzenka: punkty K(2,1) L(3,3) M(02) sa srodkami bokow trojkata. oblicz wepolrzedne wierzcholkow tego
trojkata. uzasadnij ze trojkat ten jest ro2noramienny.
24 wrz 08:17
janek191:
A=( a,b) B = ( c, d) C = ( e, f)
więc mamy
to
a + c = 4 i b + d = 2
oraz
to
c + e = 6 i d + f = 6
oraz
to
a + e = 0 i b + f = 4
Mamy układ 6 równań z 6 niewiadomymi. Obliczamy a,b,c,d,e,f
Otrzymujemy współrzędne punktów A, B i C.
Obliczamy długości boków ΔABC.
24 wrz 08:34
piotr: a = −1, b = 0, c = 5, d = 2, e = 1, f = 4
24 wrz 09:55
piotr: długości boków: (2√10 | 2√5) | 2√5)
24 wrz 09:59
Mila:

K=(2,1) L=(3,3) M=(0,2)
Z lewej strony na dole szkic pomocniczy:
1) AB ||ML i |AB|=2*|ML|
ML
→=[3,1]
K=(2,1)→T
[3,1]⇒B=(2+3,1+1)=(5,2)
K=(2,1)→T
[−3,−1]⇒A=(2+(−3),1+(−1)=(−1,0)
A=(−1,0), B=(5,2)
2) BC||MK i |BC|=2*|MK|
KM
→=[−2,1]
L=(3,3)→T
[−2,1]⇒C=(3+(−2),3+1)=(1,4)
C=(1,4)
3) Sama uzasadnij, że trójkąt jest równoramienny.
24 wrz 17:29
Mila:
?
24 wrz 22:31