Dowod
BAI PING TING: Udowodnij ze dla dowolnej parzystej liczby naturalnej n liczba postaci
n(n+2)(2n−1) jest podzielna przez 24
zaczalem kombinowac tak
Iloczyn dwoch kolejnych parzystych liczb naturalnych jest podielny przez 2 jak i przez 4 wiec
jest podzielny przez 8
Zostaje mi udowodnic ze ta liczba jest podzielna przez 3
Jak mam to zrobic?
24 wrz 08:03
BAI PING TING:
24 wrz 08:43
piotr: Indukcyjnie:
porzystość: n=2k
2k(2k+2)(4k−1) = 16 k3 + 12 k2 − 4 k , podzielne przez 24 dla k=1
dla k+1:
2(k+1)(2(k+1)+2)(4(k+1)−1) = 16 k3 + 60 k2 + 68 k + 24 =
= (16 k3 + 12 k2 − 4 k) + 24(2k2 + 3k + 1)
z podzielności dla k wynika podzielność dla k+1, ckd.
24 wrz 08:43
BAI PING TING: Dziekuje piotr
A tak bardziej po licealnemu ?
24 wrz 08:45
piotr: A nie ma w liceum indukcji matematycznej?
24 wrz 08:48
BAI PING TING: Byla kiedys teraz nie ma
24 wrz 08:50
BAI PING TING: zostaloby do udowodnienia ze liczba 2n−1 jest podzielna przez 3
24 wrz 08:53
ICSP: Skoro n jest parzysta to możemy ją zapisać w postaci n = 2k , k ∊ N
Wtedy
W = 4k(k+1)(4k − 1) = 4k(k+1)(4k − 4 + 3) = 4(k−1)k(k+1) + 12k(k+1) = 24(l + m)
gdzie l , m ∊ Z
Ostatnie przejście wynika z faktu, że iloczyn kolejnych k liczb naturalnych jest podzielny
przez k!.
24 wrz 08:58
BAI PING TING: dzieki ICSP
piotr i ICSP bardziej zalezaloby mi na tym jak pokazc ze ta liczba jest podzielna przez 3 zeby
to bylo bardziej zrozumiale dla przecietnego licealisty
24 wrz 09:04
janek191:
n =2 k
2 n − 1 = 4 k − 1 nie jest podzielna przez 3
24 wrz 09:11
BAI PING TING: Dobra ICSP juz widze
z tego 4(k−1)(k(k+1) mam podzielnosc przez 24 bo (k−1)k(k+1) podzielna przez 6 i razy 4
podzielna przez 24
24 wrz 09:14