Równanie logarytmiczne:
sjkkdnm: Równanie logarytmiczne:
logx10+2log(10x)10−3log(100x)10=0
(10x i 100x to podstawy logarytmu)
24 wrz 07:08
janek191:
1) Założenia
| 1 | | 2 | | 3 | |
2) |
| + |
| − |
| = 0 |
| log x | | log 10x | | log 100x | |
| 1 | | 2 | | 3 | |
|
| + |
| − |
| = 0 |
| log x | | log 10 + log x | | log 100 + log x | |
1 | | 2 | | 3 | |
| + |
| − |
| = 0 |
log x | | 1 + log x | | 2 + log x | |
t = log x
1 | | 2 | | 3 | |
| + |
| − |
| = 0 |
t | | 1 + t | | 2 + t | |
itd.
24 wrz 07:59
BAI PING TING: Witaj
czyli dobrze kombinowalem z ta zmiana podstaw logarytmu na podstawe 10 .
24 wrz 08:04
janek191:
24 wrz 08:09