zbiór wartości funkcji
Paweł: Podaj zbiór wartości funkcji. Dla jakiego argumentu funkcja przyjmuje swoją wartość najwiekszą
lub najmniejszą?
a) y = −2(x+1)2 + 5
b) y = 3(x−1)2 −7
c) y = 12(x − π) + 2
d) y = −2√7(x+3)2 − 1
e) y = −4(x + 12)2 − 3
f) y = 0,2(x−2)2
21 lut 17:34
21 lut 17:36
ula:

musisz w każdym z tych równań skorzystać z równania paraboli
y=a(x−p)
2+q
gdzie wierzchołek to (p,q) p to argument x a q to wartości funkcji
np. a/ max dla argumentu (x) −1
zbiór wartości to y∊(−∞,5>
21 lut 17:43
Paweł: czyli rozwiązania bedą następujące:
b) ZW = (−∞; −7>
wartość najmniejsza dla x=1
c) ZW = (−∞; 2>
wartość najmniejsza 2 dla x = π
d) ZW = (−∞; −1>
wartość największa −1 dla x = −3
e) ZW = (−∞; −3>
wartość największa −3 dla x = − 12
f) ZW = (−∞; 0>
wartość najmniejsza 0 dla x = 2
21 lut 17:57
ula: pamiętaj o tym, że jeśli a jest ujemnie <0 to ramiona są skierowane do dołu (tak jak przykład
a,d,e i wtedy ZW jest (−∞, q> q jest wartością największą (max)
jeśli jednak a>0 to ramina są skierowane do góry więc
ZW=<q, ∞) q jest wartością najmniejszą (min)
21 lut 18:07
Paweł: czyli rozwiązania są dobrze?
21 lut 18:20