dowód
BAI PING TING: Udowodnij ze dla dowolnej liczby naturalnej n liczba postaci 2n3+n jest podzielna przez 3
n(2n2+1)
mamy liczbe n i liczbe postaci 2n2+1
liczba 2n2+1 bedzie zawsze liczba nieparzysta
Teraz jak to mam powiazac ?
22 wrz 17:33
ABC:
na pewno treść w porządku? dla n=1 byłoby że 3 jest podzielne przez 9...
22 wrz 17:40
Eta:
L=2n3+n=n([2n2−2+3] =n[2(n−1)(n+1)−3]= 2(n−1)n(n+1)−3n
wniosek..........
22 wrz 17:47
22 wrz 17:49
Eta:
ok
Podaj wniosek z mojego zapisu tej liczby
co powiesz o liczbie 2(n−1)n(n+1)
22 wrz 17:51
BAI PING TING: Wniosek .
Wsrod 3 kolejnych liczb naturalnych conajmniej jedna jest podzielna przez 3
Dziekuje .

Musze to dokladnie przeanalizowac .
Eta zbior z 2006 r
22 wrz 17:54
Eta:
22 wrz 17:55
ABC:
tak to napisałeś małolat że ja inaczej odczytałem treść

w tej wersji to proste jest
jeśli chcesz robić swoim sposobem z rozkładem n(2n
2+1)
to rozważ dwa przypadki a)n dzieli się przez 3
b)n daje resztę 1 lub 2 z dzielenia przez 3, wtedy 2n
2+1 dzieli się przez 3
albo tak jak Eta
22 wrz 17:57
BAI PING TING: Wskazowka do zadania jest taka
n=3k lub n= 3k+1 lub n= 3k+2 gdzie k∊NU{0}
Co ewentualnie z tym zrobic
ja moze jednak bede pisal ewentualne wskazowki
22 wrz 17:58
BAI PING TING: Rozpisz mi to prosze jak zrobic bo ja glupieje przy tym
22 wrz 18:00
ABC:
no wskazówka to coś ala mój sposób
2(3k+1)2+1=2(9k2+6k+1)+1=3(6k2+4k+1)
22 wrz 18:01
BAI PING TING: Potrzebne mi to wlasnie do nastepnego zadania gdzie musze pokazac ze
n(n+1)(2n2+1) dzieli sie przez 3
22 wrz 18:08
BAI PING TING: 2(3k+2)2+1= 2(9k2+12k+4)+1= 18k2+24k+9= 3(6k2+8k+3)
dzieli sie przez 3
22 wrz 18:12
ABC:
(18:08) robić możesz tak :jeśli n lub (n+1) dzieli się przez 3 to cały iloczyn też , a jeśli
żadna z nich to n daje resztę 1 z dzielenia przez 3 i wtedy (18:01) mamy 2n2+1 dzieli się
przez 3
22 wrz 18:13
BAI PING TING: Dziekuje Ci bardzo

na razie mam dosc
22 wrz 18:21
22 wrz 18:26
ABC:
bardzo słusznie, to co w małych dawkach jest lekarstwem w dużych jest trucizną
22 wrz 18:26
Eta:
Święta prawda.....
22 wrz 18:31
BAI PING TING: ABC
Zapytam Cie czy np moge zrobic to tak
n=3k
to L=2n3+n= 2*(3k)3+3k= 54k3+3k= 3(18k3+k) podzielna przez 3
n= 3k+1
2(3k+1)3+3k+1= 54k3+54k2+21k+3= 3(18k3+18k2+7k+1) podzielna przez3
n= 3k+2
L=2(3k+2)+3k+2= 54k3+108k2+75k+18= 3(18k3+36k2+25k+6) podzielna przez 3
Moze byc ?
22 wrz 20:42
ABC:
zjadłeś trzecią potęgę w ostatniej linijce ale ogólnie może być , choć w tym sposobie wzrasta
ryzyko błędu bo wzór na sześcian trudniejszy niż na kwadrat
22 wrz 20:50
BAI PING TING: Juz widze
OK. Liczylem wolframem
22 wrz 20:54
mania: L=2n3+n=n([2n2−2+3] =n[2(n−1)(n+1)−3]= 2(n−1)n(n+1)−3n czy nie powinno byc +3n ?
22 wrz 21:09
Eta:
Tak, to zwykła literówka
22 wrz 21:11