Dowód
BAI PING TING: Udowodnij ze jesli liczba trzycyfrowa A= 100x+10y+z dzieli sie przez 37 to liczby
B= 100y+10z+x
C=100z+10x+y
dziela sie przez 37

na razie
22 wrz 17:02
Pytający:
10A = 1000x+100y+10z = B + 999x ⇒ B = 10A − 37*27x
10B = 1000y+100z+10x = C + 999y ⇒ C = 10B − 37*27y
22 wrz 17:08
BAI PING TING: Wytlumacz mi dlaczego tak wlasnie ma byc ?
22 wrz 17:18
BAI PING TING: Skąd wiesz ze masz wziac 10A i 10B ?
22 wrz 17:28
ABC: 6−latek czego znowu nie rozumiesz? staramy się wyrazić B,C w zależności od A aby móc
skorzystać z założenia
22 wrz 17:29
PW: Inaczej mówiąc przestawienie pierwszej cyfry na koniec w zapisie dziesiętnym trzycyfrowej
liczby podzielnej przez 37 daje liczbę podzielną przez 37. Na przykład:
185 = 5•37,
851 = 23•37,
518 = 14•37.
Można to zrobić "po chamsku" − trzycyfrowych liczb podzielnych przez 37 jest niewiele:
111, 148, 185, 222, 259, 296, 333, 370, 407, 444, 481, 518, 555, 592, 629, 666, 703, 740 , 777,
814, 851, 888, 925, 962, 999
Liczby o wszystkich trzech cyfrach jednakowych spełniają tezę, a pozostałę wystarczy
odpowiednio pogrupować.
Piątki nie dostaniesz

, ale zadanie zostanie rozwiązane poprawnie.
22 wrz 17:32
BAI PING TING: Dzien dobry
PW
ABC nie rozumiem te teorii liczb
22 wrz 17:35
ABC:
tu nie ma specjalnie dużo do rozumienia,
Pytający spostrzegł że gdy pomnoży A przez 10 to otrzyma
"prawie" liczbę B a to "prawie" będzie takie że nie popsuje podzielności
22 wrz 17:37
Pytający:
Dokładnie, zwykłe spostrzeżenie.

Ale bez spostrzeżeń też można:
A = 100x+10y+z ⇒ z = A−100x−10y
B = 100y+10z+x = 100y+10(A−100x−10y)+x = 10A−999x
C = 100z+10x+y = 100(A−100x−10y)+10x+y = 100A−9990x−999y
22 wrz 17:52