Dowod
BAI PING TING: Udowodnij ze jesli w 6−cyfrowej liczbie cyfra pierwsza jest rowna czwarttej , druga jest
rowna piatej i trzecia jest rowna szostej to ta liczba jest podzielna przez 7, 11,13
liczbe 6−cio cyfrowa moge zapisac tak
10
5x+10
4y+10
3z+10
2p+10
1q+r
dalej
moja nowa liczba bedzie miala postac
10
2p+10
1q+r+10
5x+10
4y+10
3z
dalej nie wiem co robic (oczywiscie moge isc do piskownicy sie pobawic
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Poprosze o wytlumaczenie
22 wrz 15:00
BAI PING TING: jest tylko wskazowka do zadania
Rozwazana liczba bedzie postaci
105104y+103z+102x+10y+z= 100100x+10010y+1001z
y,z∊(0....9) x∊(1......9)
22 wrz 15:17
Eta:
L=x*105+y*104+z*103+x*102+y*10+z=
102x(103+1)+y*10(103+1)+z(103+1)=
(103+1)(100x+10y+z)=
1001(100x+10y+z)=
7*11*13(100x+10y+z)
wniosek...............
22 wrz 15:23
BAI PING TING: Dzien dobry
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Nie bardzo rozumiem dlaczego jest tylko x,y,cz skoro to liczba 6 cyfrowa (to co podane we
wskazowce
ja zapisalem tak jak wyzej ta liczbe
22 wrz 15:27
BAI PING TING: Oczywiscie dziekuje CI za odpowiedz .
22 wrz 15:27
Eta:
W pierwszej linijce ... widzisz ,że L jest sześciocyfrowa
pierwsza cyfra x = czwartej cyfrze ( czyli też x
itd.........
22 wrz 15:29
BAI PING TING: Tak. Rozumiem teraz .
22 wrz 15:31
Eta:
22 wrz 15:32