równoległobok
Nikto0: Witam. Proszę o pomoc.
Krótsza przekątna równoległoboku, której długość wynosi 2√7 cm, tworzy z krótszym bokiem kąt
prosty.
Stosunek długosci boków równoległoboku wynosi 3:4. Oblicz pole, obwód i długość przekątnej
równoległoboku.
w odpowiedziach jest pole 6√7 obwód 14 i długość przekątnej 8 mi wychodzi obwód 28 i
przekątna 28
pola nie policzyłam
22 wrz 13:55
Eta:

1/ z tw. Pitagorasa w ΔABD :
9x
2+28=16x
2⇒ x=2 to a=8, b=6
Obwód : L=..=28 cm
================
| | 1 | |
2/ P(ABCD)=2P(ABD)= 2* |
| *6*2√7 |
| | 2 | |
P=12
√7 cm
2
==========
3/ z tw. Pitagorasa w ΔASD:
d
2=36+7 ⇒ d=
√43
to |AC|=2d=2
√43 cm
================
22 wrz 14:27
Eta:
Ten co pisał odpowiedzi...... pewnie był po.....mocno "zakrapianej" imprezie
22 wrz 14:41
Nikto0: Dziękuję.
22 wrz 14:42
Eta:
Na zdrowie .....
22 wrz 14:43