dowod
BAI PING TING: Wykaz ze kwadrat liczby calkowitej przy dzieleniu przez 5 nie daje reszty 3
poprosze z wytlumaczeniem
22 wrz 10:58
ICSP: Dowolną liczbą całkowitą n można zapisać w jednej z pięciu postaci :
n = 5k
n = 5k + 1
n = 5k + 2
n = 5k + 3
n = 5k + 4
Wystarczy wszystkie podnieść do kwadratu i zobaczyć jakie reszty dają.
Krócej:
| |
= 3(5 − 1)/2 = 32 = 9 ≡ −1 mod 5 |
| |
22 wrz 11:08
BAI PING TING: Dziekuje Ci
ICSP
22 wrz 11:15
BAI PING TING: Jednak nie rozmiem
jak mam np rozpisac
(5k+2)2= 25k2+10k+4 i co dalej ?
22 wrz 12:40
ABC:
dalej to jest 5(5k
2+2k) +4 więc reszta z dzielenia przez 5 to 4
22 wrz 12:55
BAI PING TING: 
(5k+1)
2= 5(5k
2+2k)+1 reszta 1
(5k+2)
2= 5(5k
2+2k)+4 reszta 4
(5k+3)
2= 5(5k
2+2k)+9 ? (nie wiem )
(5k+4)
2= 5(5k
2+2k)+16 ?
bo takie reszty nie moga byc
22 wrz 13:04
ABC:
(5k+3)
2=25k
2+30k+9=5(5k
2+6k+1)+4
(5k+4)
2=25k
2+40k+16=5(5k
2+8k+3)+1
zajarzyłeś?
22 wrz 13:08
BAI PING TING: Tak . dziekuje Ci bardzo .
22 wrz 13:10
22 wrz 13:13