Rozwiąż równania
Joanna: 1. Rozwiąż równanie: (x2−4)(x−3)=0
2. Rozwiąż nierówność: −5x2−25x≤0
3. Podaj zbiór wartości funkcji: f(x) = 2(x+5)2 − 3
4. Rozwiąż nierówność: 2x4+x2−3≥(1−2x2)(3−x2)
21 wrz 21:32
Bleee:
Piękna praca domowa.
A z czym KONKRETNIE masz problem?
21 wrz 21:35
Jerzy: 1) Kiedy iloczyn jest równy zero ?
21 wrz 21:40
ZeWu Jun: zadanie nr 1
w pamieci sie rozwiazuje
x=−2 lub x=2 lub x=3
a*b=0 ⇔a=0 lub b=0
zadanie nr 3 tez od razu z automatu
Zwf=<−3,∞)
Odczytujesz z postaci kanonicznej funkcji kwadratowej
y=a(x−xp)2+q
Zadanie nr 2 tez powinnas zrobic w pamiecj
−5x2−25x≤0 /*(−1)
5x2+25x≥0
5x(x+5)≥0
5x=0 ⇒0
x+5=0⇒−5
rozwiazanie x∊(−∞−5>U<0,∞)
to naprawde bardzo prosty przyklad do rozwiazania w pamieci
zadanie nr 4
2x4+x2−3≥3−x2−6x2+2x4
2x4+8x2≥0
2x2(x2+4)≥0
dokoncz
22 wrz 08:03
ZeWu Jun: tam ma byc x=0 i x=−5
22 wrz 08:12