Styczna do wykresu funkcji f jest równoległa do prostej k.
Czopek: Styczna do wykresu funkcji f jest równoległa do prostej k. Napisz równanie stycznej, gdy:
a) f(x)= x4 −26x k: 6x−y+12=0
b) f(x)=x3−3x2+2x k: 2x−y+1=0
21 wrz 20:14
Mila:
a) k: y=6x+12
s: y=f'(x0)*(x−x0)+f(x0)
f'(x0)=6
f'(x)=4x3−26
Szukamy punktu styczności:
4x3−26=6
4x3=32
x3=8
x0=2
f(2)=16−26*2=16−52=−36
s: y=6*(x−2)−36
21 wrz 20:28
Czopek: w przykladzie a odpowiedz brzmi: 6x−y−48=0
21 wrz 20:32
Mila:
Po przekształceniu masz :
s: y=6x−12−36
y=6x−48⇔
6x−y−48=0
w b) jaką masz odpowiedź?
21 wrz 21:14
Despacito: odp brzmi 2x−y=0 oraz 2x−y−4=0
22 wrz 18:37
Eta:
b) f'(x)=3x2−6x+2 k: y=2x+1 k∥ s to as=2
f'(xo)= 2 ⇒ 3xo2−6xo+2=2 ⇒ xo=0 lub xo=2
to yo=f(xo)=0 lub yo=f(xo)= 8−12+4 =0
A(0,0), B(2,0) −− punkty styczności
styczne mają równania:
s : y=2(x−xo)+yo
s: y=2x lub s: y=2(x−2)
s: 2x−y=0 lub 2x−y−4=0
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
22 wrz 19:00
Despacito: Dziekuje bardzo za pomoc <3
22 wrz 20:02