Bardzo proszę o sprawdzenie zadań.
Janko: 1.Wypisz elementy zbioru A={x: x=5n ⋀ x<18 ⋀ n∊N}
A={0,5,10,15}
2. Wykonaj działania AUB, A∩B, A−B, B−A jeśli: A={1,3,5,9,11} B={2,4,6,...66}
A∪B={1,3,5,9,11,2,4,6,...66}
A∩B=θ
A−B={1,3,5,9,11}
B−A={2,4,6,...66}
3. Zapisz symbolicznie zbiór liczb nieparzystych.
A={x: x=2n+1⋀n∊N}
4.Dane są zbiory: A=(−3,2> B=<2,4
Wyznacz zbiory: AUB=(−3,4) , A∩B={2}, A−B=(−3,2), B−A=(2,4)
5. Jakie warunki powinny spełniać zbiory A i B aby prawdziwa była równość: AUB=A
B=∅ lub B⊂A
21 wrz 16:26
Adamm:
3.
tak jest krócej
A = {2n+1: n∊N}
4.
B⊂A, ∅ jest podzbiorem każdego zbioru
21 wrz 16:46
Jerzy:
1. Tylko przy umowie,że zero jest liczbą naturalną.
21 wrz 17:15