Funkcje kwadratowe z parametrem
hubik: Dla jakiej wartości m wierzchołek paraboli o równaniu y = x
2 −2(m−1)x−3m należy do hiperboli o
a) Dla wyznaczonej wartości m napisz równanie tej paraboli
b) Wykaż, że prosta o równaniu y = 2x+2 ma jeden punkt wspólny z otrzymaną parabolą i podaj
jego wspólne współrzędne
Niby jestem na tym rozszerzeniu, ale nadal jestem głupi i nie wiem jak to rozwiązać XDD
| | 2 | |
Delta m zawsze wychodzi mi ujemna, chyba że wezmę pod uwagę |
| |
| | x | |
Więc:
Δ
m= 4m
2+4m+4
albo:
Próbowałem również wyliczyć wierzchołek:
W(p,q):
p= m−1
q= −m
2−m−1
Albo:
Próbowałem jeszcze wyliczyć deltę z q i wyszło mi, że aby delta była większa równa 0
Tylko nie wiem co z tym zrobić XDD