Przejscie z postaci
ZeWu Jun: Prosilbym tylko po kolei jak przejsc z postaci
a= U{2abc(b+c)}{b(a2+c2−b2)+c(a2+b2−c2)
na postac
a2(b+c)+bc(b+c)−(b3+c3)=2bc(b+c)
dziekuje .
20 wrz 15:50
ZeWu Jun: pierwsza postac jest taka
| | 2abc(b+c) | |
a= |
| |
| | b(a2+c2−b2)+c(a2+b2−c2) | |
20 wrz 15:54
ICSP: po podzieleniu stronami przez a licznik wygląda tak jak prawa strona.
Wystarczy zatem pokazać, że mianownik jest równy lewej, tzn.
b(a2 + c2 − b2) + c(a2 + b2 − c3) = a2(b+c) + bc(b+c) − (b3 + c3)
Wystarczy rozpisać i pogrupować.
P.S. należy uważać na przypadek gdy a = 0
20 wrz 16:04
ZeWu Jun: ok ICSP
dzieki za zwrocenie uwagi na a=0 . jednak w tym przypadku a>0 gdyz a to dlugosc boku trojkata
20 wrz 16:11
ZeWu Jun: Teraz trygonometria
mam tak
teraz czemu pisza dalej ?
2sinα/2*cosα/2= cos(α/2)/sin(α/2)(to wiem dlaczego
============
Tylko dlaczego tak zapisali lewa strone bo prawa to wiem
Nastepne pytanie
Pisza dalej rozwiazanie
=================
tego to naprawde nie rozumiem dlaczego tak
20 wrz 18:43
ICSP: | | α | |
Po prawej stronie znajdują się funkcje trygonometryczne tylko dla kąta |
| |
| | 2 | |
Dlatego lewą stronę wyrazili poprzez takie same funkcje.
Brakuje przypadku gdy cos(α/2) = 0
20 wrz 19:04
20 wrz 20:06
ICSP: 0 < α < 180
to cos(α/2) ≠ 0
i można równanie podzielić stronami przez cos(α/2)
| | cos(α/2) | | sin(α/2) | |
2 sin(α/2) cos(α/2) = |
| // * |
| |
| | sin(α/2) | | 2cos(α/2) | |
20 wrz 20:10
ZeWu Jun: Dzięki
20 wrz 21:06