wykaz ze licz pierwszych pod postacia 4k +3 jest nieskonczenie wiele
Werve: wykaz ze licz pierwszych pod postacia 4k +3 jest nieskonczenie wiele
19 wrz 20:04
Bleee:
Jaki poziom nauczania?
19 wrz 20:36
ABC:
poziom leniwy student

lekka modyfikacja klasycznego dowodu Euklidesa którą zresztą można tu
i ówdzie w sieci znaleźć
19 wrz 20:45
jc: Zamiast o 4k+3 myślmy 4m−1
Załóżmy, że p1, p2, ..., pn to wszystkie liczby pierwsze tej postaci.
Jeśli k jest parzyste, to p1p2...pn=4r+1.
Rozpatrzmy liczbę q=p1p2...pn − 2 = 4k−1.
q nie dzieli się przez żadną z liczb p1, p2, ..., pk.
Nie jest też iloczynem liczb pierwszych postaci 4k+1.
Zatem n nie może być parzyste.
Jeśli n jest nieparzyste, to rozpatrujemy liczbę
q=p1p2...pn + 2 = 4k+1. Dalej podobnie.
Zatem liczb pierwszych postaci 4k−1 nie ma wcale (nieprawda, 3 jest tej postaci)
lub jest nieskończenie wiele.
19 wrz 20:46
Bleee:
Jerzy... jeżeli k parzyste to iloczyn p1*...*pn może być równy 4r+3
k=0 − > 3
k=2 − > 3*7*11
k=4 − > 3*7*11*19 tu nie
k=6 − > 3*7*11*19*23
Itd.
Xhyba że Ci chodziło o n parzyste
19 wrz 20:56
Werve: Nie poziom leniwy student tylko początkujący licealista
19 wrz 21:14
jc: n oczywiście.
19 wrz 21:22
Werve: Może to pan bardziej obłaśnić bo samo powiedzmy że rozumimem to w 50%, najlepiej całe
19 wrz 21:24
Blee:
Werve, proszę zauważyć, że aby liczba postaci '4k+3' była podzielna przez liczbę pierwszą to:
w rozkładzie na czynniki liczby 4k+3 musi wystąpić NIEPARZYSTA liczba (wliczając ich stopień)
liczb pierwszych postaci 4k+3
ponieważ:
(4j+3)*(4n+1) = 4( 4jn + j + 3n) + 3
dodatkowo zauważ, że
(4j+3)*(4n+3) = 4(4jn + 3j + 3n + 2) + 1
oraz:
(4j+1)*(4n+1) = 4(4jn + j + n) + 1
co za tym idzie −−− biorąc iloczyn kolejnych liczb pierwszych pi postaci 4k+3 otrzymamy
postać 4r+1 (bo każda para da taką resztę a później z niej 'nie wyjdziemy' )
dlatego p1*...*pn = 4r+1 (gdy n jest parzyste)
NAJWAŻNIEJSZA UWAGA −−− zakładamy, że pn jest NAJWIĘKSZĄ liczbą pierwszą postaci 4k+3
q = p1*...pn − 2 = 4r + 1 − 2 = 4r − 1 = 4(r−1) + 3 <−−− czyli jest postaci 4k+3, aby ona
nie była pierwsza musi być podzielna przynajmniej przez jedną liczbę pierwszą postaci 4k+3
ale przecież liczba q NIE MOŻE być podzielna przez którąkolwiek z liczba p1, ... , pn
związku z tym q MUSI być liczbą pierwszą (i mamy sprzeczność)
później podobne rozumowanie przedstawiasz gdy pn największa liczba pierwsza postaci 4k+3 oraz
n jest liczbą nieparzystą
19 wrz 21:41