Trójkąt prostokątny
alinka: | | sinβ+sinγ | |
Sin α= |
| to trójkąt jest prostokąty |
| | cosβ+cosγ | |
Przy oznaczeniach standardowych
19 wrz 17:35
Blee:
co wiemy:
0
o < α,β.γ < 180
o
α = 180 − (β+γ)
| | β+γ | | β+γ | |
1) L =sin α = sin(180 − (β+γ)) = sin(β+γ) = 2sin( |
| )cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | β+γ | | β−γ | |
2) sinβ + sinγ = 2sin( |
| )cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | β+γ | | β−γ | |
3) cosβ + cosγ = 2cos( |
| )cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | β+γ | |
5) dla ułatwienia oznaczmy: a = ( |
| ) ; 0o < a < 180o |
| | 2 | |
6) L = P więc:
| | sina | |
2sinacosa = |
| −> sina = 0 (czyli a = 0o lub a = 180o ; sprzeczne) lub (*) |
| | cosa | |
(*)
2cos
2a = 1 −> cos(2a) = 0 −> cos(β+γ) = cos(90
o) −> γ+β = 90
0 −> α = 90
o
19 wrz 17:51
alinka: Ma ktoś inny pomysł?
19 wrz 18:26
Adamm: myślę że ten co proponuje Blee jest dobry
19 wrz 18:33
ABC:
można go ewentualnie trochę inaczej kończyć
| | α | | α | | α | |
2 sin |
| cos |
| = ctg |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
pomijałem tu tłumaczenie że coś jest różne od zera itp.
19 wrz 18:44
Blee:
alinko − a cóż Ci nie pasuje w tym co napisałem?
Jedyne co zrobiłem to skorzystałem z odpowiednich wzorów trygonometrycznych
19 wrz 19:08
19 wrz 20:09
Mila:
Tam masz dwa sposoby, możesz porównać
19 wrz 20:13
jc: Jeszcze inaczej.
| sin β + sin γ | |
| = sin α = sin(β+γ)=sin β cos γ + sin γ cos β |
| cos β + cos γ | |
Po wymnożeniu, uporządkowaniu i wykorzystaniu jedynki trygonometrycznej:
(cos β cos γ − sin β sin γ)(sin β + sin γ)=0
lub inaczej
cos (β + γ) (sin β + sin γ)=0
suma sinusów > 0, dlatego β+γ=90
o, co oznacza, że α=90
o.
19 wrz 23:19