matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie różniczkowe
student_ :
y
1
Rozwiąż równanie różniczkowe 2y'lnt+
−
cost=0
t
y
19 wrz 04:54
Mariusz:
Jest to równanie różniczkowe Bernoulliego Możesz je sprowadzić do liniowego
y
cost
2y'lnt+
−
=0
t
y
y
2
2yy'lnt+
=cost
t
d
d
(y
2
lnt)=
(cost)
dt
dt
y
2
ln(t) = sin(t) +C
sint
C
y
2
=
+
lnt
lnt
19 wrz 07:35
Mariusz:
W trzeciej linijce ma być
d
d
(y
2
lnt)=
(sint)
dt
dt
19 wrz 07:37
student_ :
Mariuszu dziękuję!
19 wrz 22:17