Sprawdzenie wielomiany
Mavannkas: Mam zadanie o treści. Liczba a jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomiany w(x). Wyznacz resztę
pierw.
a)w(x)=x3−12x+16,a=2
Czy pozostałymi pierwiastkami są
1 i 16?
18 wrz 22:39
Mila:
Wielomian 3 stopnia nie może mieć 4 pierwiastków
x=2 jest dwukrotnym pierwiastkiem⇔
(x3−12x+16) jest podzielne przez (x−2)2
(x−2)2=x2−4x+4
(x3−12x+16): (x2−4x+4)=x+4
−(x3−4x2+4x)
============
4x2−16x+16
−(4x2−16x+16)
=============
0
(x3−12x+16)=(x−2)2*(x+4)
x=2 − pierwiastek podwójny
x=− 4 pozostały pierwiastek
18 wrz 22:56
ite:
Można znaleźć odpowiedź na to ostatnie pytanie, postawiając:
W(1)≠0, W(16)≠0 więc żadna z tych liczb nie jest pierwiastkiem.
Ile pierwiastków może mieć wielomian stopnia trzeciego?
18 wrz 22:56
Eta:
2 sposób
W(x)=(x−2)2(x−k) , gdzie k −− trzeci pierwiastek
W(x)=(x2−4x+4)(x−k)
po wymnożeniu i uporządkowaniu:
W(x)= x3−(k+4)x2+4(k+1)x −4k
k+4=0 i 4(k−1)=12 i −4k=16
k=−4 −− trzeci pierwiastek
♥♥♥♥♥♥♥♥
3 sposób
w(x)=ax3+bx2+cx+d
ze wzorów Viete'a dla wielomianu st. 3
x1+x2+x3= −b/a
to 2+2+x3=0
x3=−4
♥♥♥♥♥♥
19 wrz 00:10
Mavannkas: Bardzo dziękuję za wszelką pomoc

to jednak prostrze niż myślałem woow
19 wrz 09:26
prostsze:
19 wrz 11:29