Czy wiecie, gdzie moge znalezc jak sie rozwiazuje tego typu zadania?:
ziomek: Czy wiecie, gdzie moge znalezc jak sie rozwiazuje tego typu zadania?:
Stosując metodę przewidywan wyznaczyc postac rownania rozniczkowego (bez wyznaczania
wspolczynnikow)
18 wrz 22:12
18 wrz 23:25
xyz: przyklad:
y" + y' −2y = 4x
1) y" + y' −2y = 0
r
2 + r − 2 = 0
Δ = ... = 9
r
2 = ... = 1
y
j = C
1e
−2x + C
2e
x <−− to jest wziecie z tego pdfa wlasnie
(to jest rozwiazanie rownania jednorodnego)
2) r(x) = 4x (patrze w pdfa, i widze ze wielomian 4x jest wielomianem pierwszego stopnia
− po prostu funkcja liniowa, postac ogolna to bedzie A*x + B)
zatem
y
p = Ax + B
y
p' = A
y
p'' = 0
i teraz wstawiam wszystko do rownania z polecenia, czyli do y" + y' −2y = 4x
0 + A − 2*(Ax+B) = 4x
A − 2Ax −2B = 4x
−2Ax + A−2B =4x
porownuje stronami, po lewej przy iksie stoi −2A, po prawej 4
czyli −2A = 4 −−> A = − 2
po lewej jest wyraz wolny A−2B, po prawej wyraz wolny wynosi 0 (bo go nie ma)
wiec A−2B = 0 −−> B = 1/2A −−−> B = 1/2 * (−2) = −1
zatem y
p = −2x − 1
rozwiazanie calkowitego to suma rozwiazania jednorodnego i szczegolnego
y = y
j + y
p
y = ...
18 wrz 23:36
xyz: co do wyzszych stopni np y''' to tez poszukaj wzorkow , powinien byc jakis pdf
do rownan rozniczkowych metoda przewidywan wyzszych rzedow
18 wrz 23:36