Dzielenie wielomianów
Mavannkas: Dzieląc wielomian w(x) przez x3−x2+5x−5 otrzymano resztę 2x2+4x−14. Jaka jest reszta z
dzielenia
przez x2+5
Proszę o pomoc niby znam wynik ale tego nie rozumiem
18 wrz 21:27
ICSP: w(x) = G(x) * (x − 1)(x2 + 5) + 2x2 + 4x − 14 =
= G(x) * (x − 1) * (x2 + 5) + 2x2 + 10 + 4x − 24 =
= (x2 + 5) * [G(x)(x − 1) + 2] + 4x − 24 =
= (x2 + 5) * H(x) + 4x − 24
R(x) = 4x − 24
18 wrz 21:30
Mavannkas: A po wyciągnięciu x2+5 nie zostanie 2+2 zamiast 2?
18 wrz 21:41
ICSP: a * b + a * c = a * (b + c) czy a * (b + c + c) ?
Zauważ, ze przed wyciągnięciem x2 + 5 jest jeszcze przekształcenie
2x2 + 10 = 2 * (x2 + 5)
18 wrz 21:43
W(x):
Wystarczy podzielić:
(2x2+4x−14):(x2+5) =2
−2x2−10
−−−−−−−−−−
= 4x−24 −− szukana reszta
18 wrz 21:44
Mila:
| 14 | | 2 | |
| =4+ |
| to rozumiesz z SP. |
| 3 | | 3 | |
x
3−x
2+5x−5=(x−1)*(x
2+5)
| W(x) | | 2x2+4x−14 | |
| =Q(x)+ |
| ⇔ |
| (x−1)*(x2+5) | | (x−1)*(x2+5) | |
W(x)=Q(x)*(x−1)*(x
2+5)+2x
2+4x−14
| W(x) | | Q(x)*(x−1)*(x2+5) | | (x2+2x2+4x−14 | |
| = |
| + |
| ⇔ |
| (x2+5) | | x2+5 | | x2+5 | |
| W(x) | | (x2+2x2+4x−14 | |
| =Q(x)*(x−1)+ |
| |
| (x2+5) | | x2+5 | |
czyli masz wykonać dzielenie:
(x
2+2x
2+4x−14):(x
2+5) a to już masz podane przez kolegę
W(x) 21:44
18 wrz 23:13