Oblicz współczynnik a wielomianu w,jeśli:
Czyngis-Chan: a) w(x)=ax2+x+1,w(1)=3
c)w(x)=x3+ax2+3,w(−4)=3
18 wrz 17:38
xyz: w czym problem?
w(1) = 3 <−−jak w wielowmianie w(x) za iksa podstawisz jeden to wynikiem bedzie 3
18 wrz 17:41
janek191:
a) w(1) = a + 1 + 1 = a + 2 = 3 ⇒ a = 1
18 wrz 18:19
Czyngis-Chan: A jak wygląda podstawianie,gdy mam obliczyć już nie jeden,a dwa współczynniki,a wielomiany
także są dwa?
18 wrz 20:16
Czyngis-Chan: Przykład:
w(x)=x4+ax3+bx2+2, w(−3)=11, w(1)=7
18 wrz 20:18
Zewu Jun: {(−3)4+a(−3)3+b(−3)2+2=11
{1+a*13+b12+2=7
Uporzadkuj i rozwiaz ten uklad rownan
18 wrz 20:55
Mikołaj: w(x)=x2−ax+3, w(2)=1
15 lis 10:11
Mikołaj: Polecenie jest takie jest w pierwszej chmurce Czyngis Chana.
15 lis 10:12
ABC:
w(2)=22−a*2+3=4−2a+3=−2a+7
−2a+7=1, −2a=−6 , a=3
15 lis 10:20