Rozwiąż zagadnienie początkowe:
malolat: Rozwiąż zagadnienie początkowe:
y' −2ty = 0, y(0) = 2
dy = 2tydt /:y
ln|y| = t
2 + C
I teraz mam pytanie skąd się wzięła ta ostatnia linijka ln|y| = t
2 + C? Nie bardzo rozumiem
jak ona została wyliczona
18 wrz 17:04
Jerzy:
Słyszałeś coś o całkowaniu ?
18 wrz 17:08
malolat: słyszałem, ale nie mogę zauwazyć co tu zaszło
18 wrz 17:09
Jerzy:
Jeśli tak, to zcałkuj obustronnie.
18 wrz 17:09
malolat: | | 1 | |
chociaż już widzę, że ∫ |
| dx = ln|x| + C |
| | x | |
18 wrz 17:11
18 wrz 17:15
malolat: Licząc dalej mam coś takiego:
ln|y| = t2 + C / e(..)
eln|y|=et2*ec
y = et2*ec
i czy teraz mogę zapisać, że y = c? C to dowolna liczba całkowita, ale nie wiem czy tak mogę
zrobić, czy coś z tym et2 trzeba innego zrobić?
18 wrz 18:09
Jerzy:
y = eCt2
18 wrz 18:30
Jerzy:
Teraz y(0) = 2 i wyznaczasz stałą C
18 wrz 18:31
malolat: czyli zapisuje 2 = et2C ? Tylko jak teraz z tego wyliczyć C?
18 wrz 18:43
Jerzy: Przecierz za t podstawiasz 0
18 wrz 19:33
Jerzy:
I mamy sprzeczność
18 wrz 19:42
Jerzy:
Powinno być: y = C*t2
18 wrz 19:43
Jerzy: Tfuu... y = C*et2
18 wrz 20:25