Ciąg rosnący
xyz: Sprawdzić czy ciąg jest rosnący: f(n) = log(n+1)
n
Konstruuje najpierw f(n+1) = log(n+2)
n+1
| f(n+1) | | log(n+2)n+1 | |
| = |
| |
| f(n) | | log(n+1)n | |
Zamieniam podstawy logarytmu:
| log(n+2)(n+1)2 | |
| = log(n)(n+1)2 |
| log(n+2)n | |
2log(n)
n+1 > 1
2log(n)
n+1 > log(n)
n
2n+2 > n
Ciąg jest rosnący
18 wrz 16:34
xyz: To małe n to nie potęga, nie wiedziałem jak to zapisać, potęgą jest tylko liczba 2.
18 wrz 16:36
xyz: ej, to moj nick : D
ciag jest rosnacy gdy
a
n+1 − a
n > 0
ewentualnie
| an+1 | |
| > 1 (zakladajac an ≠ 0) |
| an | |
co masz na mysli 'to male n to nie potega' ?
to jak ten ciag wyglada?
tak:
1) f(n) = log
n+1n
czy tak
2) f(n) = log(n+1)
n czyli log
10(n+1)
n
18 wrz 16:51
jc: Dla n ≥ 0, 0 ≤ log (n+1) < log (n+2), o ile podstawa logarytmu > 1.
Dlatego n log (n+1) < (n+1) log (n+2), czyli log (n+1)n < log (n+2)n+1.
18 wrz 17:06