Prawdopodobieństwo
Jacek: Cześć, nie mogę sobie poradzić z zadaniem. Dwie maszyny prawdopodobieństwo zepsucia A=0,02
B=0,04.
Obliczyć prawdopodobieństwo zepsucia się jednej z maszyn oraz zepsucia obu maszyn jednocześnie.
18 wrz 12:23
Bleee:
A − zepsucie pierwszej
B − zepsucie drugiej
AuB − zepsucie conajmniej jednej (czy jest wyraźnie napisane że Dokładniej jednej z maszyn?)
AnB − zepsucie dwóch w tym samym czasie
A, B są zdarzeniami niezależnymi (założenie konieczne − ale taka informacja powinna być podana
w zadaniu)
P(AnB) = P(A) * P(B) =

P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB) =
18 wrz 12:29
Jacek: Przepraszam, jest napisane przy AuB co najmniej jedna z maszyn.
18 wrz 12:53
Bleee:
No to masz tak jak napisałem.
18 wrz 12:55