całka potrójna
student_ : Policzyć całkę ∫∫∫V gdzie V to obszar ograniczony powierzchniami
x2+y2+2z+9=0 oraz z=0, przy założeniu x≥0, y≥0.
18 wrz 06:05
jc: Po odbiciu i przesunięciu oraz ścisłym zapisaniu
x
2+y
2 ≤ 2z ≤ 9
x≥0
y≥0
Pomijamy dwa ostatnie ograniczenia i dzielimy wynik przez 4.
| 1 | | 1 | |
| ∫∫∫ dxdydz = |
| ∫∫ (9−x2−y2) dxdy |
| 4 | | 8 | |
Teraz przejście do zmiennych biegunowych: x=r cos t, y=r sin t.
| | 1 | |
.. = |
| ∫02π dt ∫03 (9−r2) rdr |
| | 8 | |
| | π | | 9 | | 1 | | 81π | |
= |
| [ |
| r2 − |
| r4]03 = |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 16 | |
18 wrz 13:22