matematykaszkolna.pl
zbieżność jednostajna ICSP: Mam pytanie dotyczące zbieżności jednostajnej. Załóżmy, ze mamy ciąg funkcji (fn) zbieżny jednostajnie do funkcji f. Jeżeli każda z funkcji fn jest ciągła to ciągłość przejdzie również na funkcję graniczną f. Jeżeli każda z funkcji fn jest analityczna to analityczność przejdzie na funkcję f. Zastanawiam się nad przykładem pewnej własności funkcji która nie przejdzie na funkcję f. Tzn będzie spełniona przez każdą funkcję z ciągu fn ale nie przez f. Oraz dodatkowe pytanie czy takie przechodzenie własności ciągu na funkcję graniczną ma jakąś nazwę?
17 wrz 23:16
Adamm: Przykład. Różniczkowalność http://www.mathcounterexamples.net/counterexamples-around-differentiation-of-sequences-of-functions/ Nazwa... może domkniętość? Zbioru funkcji ciągłych, analitycznych...
17 wrz 23:26
Adamm: Czasami się wprowadza trochę inne metryki d(f, g) = supx∊X |f(x)−g(x)|+supx∊X |f'(x)−g'(x)| ta odpowiada bardziej funkcjom które są różniczkowalne
17 wrz 23:30
Adamm: Tak poza tym. Bardzo się cieszę że ktoś prowadzi stronę na której są różnorakie matematyczne kontrprzykłady. Wydaje mi się że wiele ludzi skupia się przede wszystkim na twierdzeniach, ale kontrprzykłady są równie ważne, i czasami dają wiele intuicji.
17 wrz 23:37
ICSP: Przyznam szczerze, ze trochę się pogubiłem. Ciągłosć − "przechodzi" Różniczkowalność − "nie przechodzi" Analityczność − "przechodzi" Czy analityczność nie jest mocniejszym warunkiem od różniczkowalności ? Tzn : analityczność ⇒ różniczkowalność
18 wrz 00:04
Adamm: Jest mocniejszy. Nie widzę związku
18 wrz 01:04
ICSP: Wychodzi na to, ze nie do końca rozumiem różnicę między funkcją różniczkowalną a analityczną. W konsekwencji czego utożsamiam te pojęcia jako prawie identyczne
18 wrz 13:21
Adamm: Masz zbiór funkcji różniczkowalnych A, i zbiór funkcji analitycznych B B⊂A, B jest domknięty w metryce zbieżności jednostajnej No ale A raczej już nie musi być domknięty, prawda i tak nie jest co widać na przykładzie Nie wiem, może jak na to pobieżnie popatrzeć (naiwnie) to może się wydawać że skoro własność B przechodzi na B, to własność A przechodzi na A.
19 wrz 12:34