matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
salamandra:
Skrócić wyrażenie do najprostszej postaci − trygonometria
https://imgur.com/a/MlCey5j
załączam zdjęcie z przykładem. Wynik ma wyjść tg α. Ja zapisałem tg α(sin
2
α + 2sinαcosα+cos
2
α) − 2sin
2
α i dalej nie wiem co zrobić
17 wrz 20:33
Mila:
cd
sinx
=
*(1+2sinxcosx)−2sin
2
x=
cosx
sinx*(1+2sinxcosx)
=
−2sin
2
x=
cosx
sinx+2sin
2
x cosx−2sin
2
x*cosx
sinx
=
=
=tgx
cosx
cosx
17 wrz 20:57