matematykaszkolna.pl
reguła dodawania rahunek prawd.: Proszę o wytłumaczenie zadanie na regułę dodawania z talii 24 kart wybrano pięć, wśród których były 4 asy, Ile jest możliwości takiego wyboru. Losuję 4 asy, to piątą będzie jedna z 20 kart. Odp. 20 A jak zastosować regułę dodawania.
17 wrz 19:36
Adamm: A co to za reguła?
17 wrz 20:31
rahunek prawd.: Takie zadanie jest pod tematem Reguła dodawania i tak ma być rozwiązane
17 wrz 22:02
Adamm: To w czym problem? Zastosuj regułę.
17 wrz 22:17
rahunek prawd.: nie wiem co dodać 1+1+1...
17 wrz 22:43
Adamm: Ja mam wiedzieć?
17 wrz 22:52
Adamm: czego tu oczekujesz, że ktoś z dupy sobie wyciągnie co to jest ta reguła dodawania?
17 wrz 22:53
Eta: takie słownictwo?
17 wrz 23:52
rahunek prawd.: ETA dziękuję
18 wrz 08:35
PW: A ja się nie dziwię irytacji Adamma. Mamy klasyczny przykład "rozwiązywania" zadania na zasadzie "na co to jest zadanie" czyli "jaką regułę (wzór) zastosować". Tymczasem mamy do czynienia z prostym zadaniem kombinatorycznym. Większy problem mam z autorem zadania − co miał na myśli pisząc "Ile jest możliwości takiego wyboru" (trzeba uwzględniać kolejność losowania kart, czy tylko policzyć ile jest zbiorów pięcioelementowych, w których cztery elementy są asami)?
18 wrz 09:49
PW: Kolegów matematyków zachęcam do zapoznania się z żałosnymi skutkami "dydaktyki reguł" sprzedawanymi pod hasłem HORYZONTY MATEMATYKI: https://matematyka.poznan.pl/wp-content/uploads/2016/09/hm-kombinatoryka.pdf
18 wrz 10:02