Rozwiąż równania metodą algebraiczną i graficzną
Alina: Rozwiąż równania metodą algebraiczną i graficzną;
1) | |x| − 1|= 1 ,
Wychodzi mi tak:
||x|−1|=1 ⇔
|x| = 0 ⇔ v |x| = 2⇔
x=0 v x=2 v x=−2
x∊{−2;0;2}
Jak będzie to wyglądało graficznie? Wiem, że będą trzy punkty przecięcia, ale nie chce mi to
wyjść i nie wiem gdzie robie błąd.
Mam najpierw przy funkcji zrobić wartość bezwzględną czy wektory?
17 wrz 18:17
ICSP: Masz narysować wykres funkcji f(x) = | |x| − 1| i wykres funkcj stałej g(x) = 1
W celu narysowania f(x)
1. Rysujesz f0(x) = |x|
2. Przesuwasz wykres f0(x) o jedną jednostkę w dół i dostajesz f1(x) = |x| − 1
2. Odbijasz część wykresu funkcji f1(x) znajdującą się poniżej osi OX nad oś OX dostając
wykres funkcji f(x) = | |x| − 1|
17 wrz 18:34
janek191:
17 wrz 19:36