proszę o pomoc
Krzysiek: (2+√3)x) +(2− √3)x=4
proszę o pomoc
17 wrz 18:01
Adamm:
ax+a−x = a+a−1, a>0
f(x) = ax+a−x − rośnie dla x≥0, f(x) = f(−x)
17 wrz 18:11
Krzysiek: możesz jeszcze bardziej wyjaśnic?
17 wrz 18:16
ICSP: Przyjmij a = 2 +
√3
W pierwszej linijce zostało pokazane, że x = 1
W drugiej na początku, że nie ma więcej rozwiązań dla x > 0
a następnie, że jeżeli x
0 > 0 jest rozwiązaniem to x = −x
0 również nim jest.
Ostatecznie x = ± 1
Jak wolisz rozwiązanie bardziej algebraiczne:
| | (2 − √3)(2 + √3) | | 1 | |
2 − √3 = |
| = |
| |
| | 2 + √3 | | 2 + √3 | |
Równanie zapisane równoważnie
| | 1 | |
(2 + √3)x + |
| = 4 |
| | (2 + √3)x | |
Podstaw t = (2 +
√3)
x , t > 0
17 wrz 18:23