...
Kasia : Mam jeszcze pytanie:
dimR (C2) = ?
R − rzeczywiste
C − zespolone
BR(C2)={(1,0),(i,0),(0,1),(0,i)}.
17 wrz 17:03
WhiskeyTaster: Zakładam, że chodzi o bazę w skalarach rzeczywistych przestrzeni zespolonej. Wtedy zgadza się.
Gdyby skalarami były liczby zespolone, to baza C2 byłaby (1,0), (0,1). Rozumiesz, dlaczego?
17 wrz 17:06
Kasia : Tak,
tylko chciałam się upewnić ap ropo wymiaru: dim
R(C
2)=4 − ilość wektorów w bazie?
17 wrz 17:08
WhiskeyTaster: No tak, dokładnie tym jest wymiar przestrzeni. Dla rzeczywistych skalarów dimC2 = 4, dla
zespolonych skalarów dimC2 = 2.
17 wrz 17:10
Kasia : dziękuje
17 wrz 17:15