Jak to zapisać w postaci szeregu?
pochodna: Jak to zapisać w postaci szeregu?
| | x | | x2 | | x3 | | x4 | |
0 − |
| + |
| − 2 |
| + 6 |
| |
| | 1! | | 2! | | 3! | | 4! | |
17 wrz 16:39
xyz: czy kolejny wyraz to
17 wrz 16:46
janek191:
Co drugi wyraz jest ujemny
17 wrz 19:50
ICSP: Ta suma jest skończona.
Przypomina początkowe wyrazy rozwinięcia w szereg Maclaurina funkcji f(x) = ln(1 + x)
17 wrz 19:58
pochodna: czyli nie da się zapisać tego w postaci ciągu jeżeli suma jest skoczona?
18 wrz 11:01
jc: Przecież to jest zapisane w postaci szeregu. Możemy myśleć, że dalsze wyrazy to same zera.
18 wrz 11:11
pochodna: chodzi mi o wzór szeregu ∑
18 wrz 11:15
jc: Chodzi o zapis przy pomocy symbolu ∑.
| | (−x)n | |
Twoja suma = ∑n=14 |
| |
| | n | |
18 wrz 11:21
pochodna: W mianowniku nie powinno być n!? I co to za 4 w potędze?
18 wrz 11:50
Bleee: Nie bo Zauważ że przed ułamki em masz (n−1)!
18 wrz 11:56
Bleee:
To nie jest potęga tylko ta suma jest skończona przeciez
18 wrz 11:57
pochodna: w sumie chodziło mi o taki zapis, gdzie ten szereg nie byłby skonczony, czyli po ostatnim
wyrazie ciagu wystepowaly kolejne wyrazy ciagu, czyli po
18 wrz 12:01
Bleee:
No to nie ma 4 w sumie tylko ∞, reszta bez zmian
18 wrz 12:30
pochodna: | | (−x)n | |
czyli będzie ∑n=1∞ |
| ? |
| | n | |
Ale to w mianowniku nie powinno byc n!?
18 wrz 12:34
Bleee:
Patrz co napisałem o 11:56
| | (−x)n | |
Ile to jest (n−1)! * |
| |
| | n! | |
18 wrz 12:36
Bleee:
I dodatkowo taka uwaga − − − 0! =1
18 wrz 12:37
pochodna: (n + 1)! = n! (n + 1)
to jak dla mnie to powinno być (n−1) * (−x)n idąc takim tokiem rozumowania.
18 wrz 12:47
pochodna: Ktoś by był tak miły i zapisał od początku do konca jak powinien wygladac wzor na ten szereg
jesli bylby on nieskonczony?
18 wrz 19:10