jedynka trygonometryczna
salamandra: sin2 17+ cos2 163 = sin2 17 + (−cos2 17), rozumiem, że ten kwadrat likwiduje minus w
cosinusie
i zostaje jedynka trygonometryczna?
17 wrz 16:30
Jerzy:
sin17 = sin(180 − 17)
17 wrz 16:40
xyz:
wole zapisac cos2(163) jako (cos(163))2 wtedy
(cos(163))2 = (cos(180−17))2 = (−cos(17))2 = (cos(17))2 czyli cos2(17)
17 wrz 16:43
Jerzy:
A co to za różnica ?
17 wrz 17:15
xyz:
a taka − ze jak zapiszesz (− cos2 17) to nie ma bata zeby bylo widoczne ze kwadrat usuwa minus
17 wrz 20:25
Jerzy: Bo nie usuwa. − cos217 jest liczbą ujemną.Sam widzisz,że autor sam wplątał się w kłopot,bo
zamieniał cosinus.
17 wrz 20:52