Oblicz pochodna:
pochodna: Oblicz pochodna:
Którego ze wzorów na pochodną trzeba tu użyć?
17 wrz 15:13
Jerzy:
f'(x) = (1 − x)
−1
| | 1 | |
f'(x) = −(1 − x)−2*(−1) = |
| |
| | (1 − x)2 | |
17 wrz 15:14
Adamm:
Pochodna złożenia?
17 wrz 15:14
Jerzy:
Oczywiście: f(x) = (1 − x)−1
17 wrz 15:16
janek191:
Można też policzyć jako pochodną ilorazu dwóch funkcji
17 wrz 15:16
Jerzy:
| | 1 | |
Albo pochodną funkcji złożonej: g(x) = |
| |
| | f(x) | |
| | 1 | |
g'(x) = − |
| *f'(x) |
| | [f(x)]2 | |
17 wrz 15:18
pochodna: | | a | |
Doszedłem do tego, że mogę użyć wzoru ( |
| )', i wymnożyć przez (1 − x)' |
| | x | |
17 wrz 15:21
Jerzy:
Tak, to napisałem o 15:18
17 wrz 15:21