Proszę o pomoc
Ania☀️: Dane jest trojkat równoramienny o ramieniu 6 cm i kacie przy podstawie 30*. Oblicz odległości
punktu przecięcia prostych zawierających wysokości tego trojkata od jego wierzchołka.
17 wrz 14:13
ite:
Zacznij od narysowania tego trójkąta i wysokości opuszczonych z jego wierzchołków.
Poprowadź proste przechodzące przez te wysokości.
Otrzymasz trzy przystające trójkąty równoramienne.
Długości ich boków oblicz, korzystając z funkcji trygonometrycznych.
/Pewnie należy obliczyć odległości od wszystkich trzech wierzchołków./
17 wrz 14:48
Eta:
|CD|=...
|DB|= ...
|DA|=...
17 wrz 15:41