...
Kasia : Muszę wyznaczyć L
1 + L
2
wyszło mi, że to suma prosta
jesli v
1+v
2=v
1' + v
2' , to v
1 = v
1' i v
2 = v
2'
L
1 = lin((1,1,3), (1,−2,7))
L
2= lin((1,2,−1))
czy ktoś moze mi powiedziec jak wyznaczyć L
1 + L
2 ?
Bo mam takie polecenie
z gory dziekuje
17 wrz 12:01
jc: L1 + L2 = lin{ (1,1,3), (1,−2,7), (1,2,−1) }
17 wrz 12:05
Kasia : dziekuje
17 wrz 12:31
Adamm:
Jeśli to suma prosta, to L1+L2 = R3
17 wrz 13:53
Kasia : L
1=lin((1,2,1),(1,−1,1),(3,0,3))
L
2=lin((0,0,1),(2,−2,2))
Wyszło mi: L
1∩L
2=lin((2,−2,2))
dim
K(L
1∩L
2)=1
dim
K(L
1+L
2)= 3
A jak w tym przypadku będzie wyglądać L
1+L
2?
Z góry dziekuje
17 wrz 16:55
WhiskeyTaster: Zastanów się nad tym, co napisałaś na samym początku, na temat jednoznaczności oraz nad
przekrojem w drugim przykładzie. Jaki jest warunek?
17 wrz 17:25
Kasia : No właśnie chodzi o to, że w 1 przypadku jest:
dim(L1∩L2)=0
dim(L1+L2)=dimL1+dimL2=3 (suma prosta)
Drugi przypadek:
dim(L1∩L2)=1
dim(L1+L2)=dimL1+dimL2 − dim(L1∩L2)=3
17 wrz 17:36
Adamm:
wydaje mi się że L1+L2 jest łatwiej przeanalizować niż L1∩L2
17 wrz 18:08