zbieżność jednostajna szeregu
Aneta: Zbadać z definicji zbieżność jednostajną szeregu ∑n=1∞1+x2n+1 dla x∊<0;34>
czyli robię to tak:
|x2n0−x2n|<E
ln|x2n0−x2n|<lnE
no i tutaj klops bo nie mam zielonego pojęcia jak wykazać, że istnieje takie n0
17 wrz 10:51
jc: Czy niczego nie pomyliłaś?
Jak wygląda wyraz ogólny szeregu?
Czy to jest 1+x2n+1?
Jeśli tak, to szereg jest zbieżny tylko dla x=−1.
17 wrz 11:38
Aneta: Tak, wyraz ogólny to 1+x2n+1
A mogę prosić o udowodnienie tego z definicji? Ciężko gdziekolwiek znaleźć przykład z
rozwiązaniem, a na egzaminie jest to wymagane
17 wrz 12:25
jc: Jeśli szereg jest zbieżny, to wyraz ogólny dąży do zera.
Wyrażenie 1+x2n+1 jest zbieżne ⇔ x∊[−1,1].
Dla x=1 mamy 2.
Dla x=1 mamy 0.
Dla x ∊(−1,1) mamy 1.
Zatem szereg zbieżny tylko dla x=−1.
17 wrz 14:07