Badanie zbieżności szeregu
eelo: Witam wszystkich, bardzo proszę o pomoc w badaniu zbieżności szeregu:
Wydaje mi się, że trzeba tutaj skorzystać z kryterium porównawczego, ale średnio mam pomysł jak
miałoby to wyglądać. Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc
16 wrz 22:07
Blee:
Szacowanie:
| 1+n2 | | 1+n2 | | n2+n2 | | 2 | |
| ≤ |
| ≤ |
| = |
| |
| 1+n3 | | n3 | | n3 | | n | |
16 wrz 22:20
Blee:
o ile suma jest od n=1
16 wrz 22:21
jc: | | 1+n2 | | 2n2 | | 4 | |
( |
| )2 ≤ ( |
| )2 = |
| |
| | 1+n3 | | n3 | | n2 | |
| | 1 | |
szereg ∑ |
| jest zbieżny |
| | n2 | |
dlatego Twój szereg jest zbieżny
16 wrz 22:21
Blee:
a jeżeli suma jest od n=0 to po prostu musisz 'wyłączyć' pierwszy czynnik z sumy (czyli n=0) i
później powyższe szacowanie jest prawidłowe
16 wrz 22:21
Zewu Jun: A mozna stosowac inne kryterium ?
| | 1 | |
Tutaj porownanie z szeregiem ∑ |
| jest oczywiste |
| | n2 | |
16 wrz 22:24
jc: Tak, możesz zastosować graniczną wersję kryterium porównawczego, czyli kryterium
ilorazowe.
16 wrz 22:41
Zewu Jun: Dziękuje
jc
16 wrz 23:24