Ograniczoność ciągu
xyz: Mam taki ciąg : c(n) = (−n)n
Zadanie jest rozwiązane w ten sposób że znajduję liczbę naturalną n0 dla której zachodzi
nierówność
c(n0) = (−n0)n0 > M
n0 = 2[E(M) +1]. Czy ktoś wie co tutaj oznacza to E(M) ?
16 wrz 21:53
Adamm: entier i. e. część całkowita
16 wrz 21:57
Adamm: to z francuskiego
16 wrz 21:57
xyz: Ja ten przykład zrobiłem inaczej:
ograniczenie z góry: założenie: M > n
2n
n
E > n
2n , n
E = M
E > 2n
Bo dobrać taki n0 nie jest łatwo.
16 wrz 23:04
Blee:
rozumiem, że n ∊ N ... tak

(dowodzimy braku ograniczoności)
1)
c(2k) = (−(2k))
2k = (2k)
2k
c(2k+2) = (−(2k+2))
2k+2 = (2k+2)
2k+2 > (2k)
2k+2 = (2k)
2*(2k)
2k = (2k)
2*c(2k) >
2*c(2k)
czyli podciąg ciągu c(n) jest rosnący (ściśle rosnący? Czy jak to się tam nazywało)
16 wrz 23:14