dzielenie pisemne wielomianu
Nikto0: Witam. Jak podzielić wielomian pisemnie (x3+x−2) : (x−1)
16 wrz 17:35
Zewu Jun: x3+x−2 zapisz tak
x3+0x2+x−2
16 wrz 17:39
Mila:
(x3+x−2):(x−1)=x2+x+2
−(x3−x2)
−−−−−−−−−−−−−
x2+x
−(x2−x)
−−−−−−−−−−
2x−2
−(2x−2)
=====
0
16 wrz 18:11
Zewu Jun: Dobry wieczor
16 wrz 18:22
Mila:
Dobry wieczór
16 wrz 18:38
Nikto0: A jakie są zasady dzielenia pisemnego wielomianów?
18 wrz 09:54
PW: Nie rozśmieszaj publiczności.
W sekrecie powiem:
− Najlepszą zasadą jest odgadnięcie wyniku.
18 wrz 10:06
18 wrz 10:36
Nikto0: Nie miałam rozszerzenia z matematyki
18 wrz 12:49
Zewu Jun: Chociaz z drugiej strony jak Trapez mowi ze student nie musi wiedziec co to logarytn to Ty nie
musisz umiec pisemnie dzielic
18 wrz 13:49
Nikto0: Dziękuję Mila, Zewu Jun.
18 wrz 14:18
Zewu Jun: Ale moze byc np taki problem
masz ten wielomian P(x)= x
3+x−2 podzielic przez wielomian w(x)=2x−1 podalem dla przyklady
(x
3+x−2)/(2x−1)
teraz pojawia sie problem przy dzieleniu pisemnym jak podzielic x
3 przez 2x
x
3/x=x
2 i po bolu
ale x
3/2x to juz problem
| | 1 | | 1 | |
Po prostu dajesz ze to bedzie |
| x2 bo wtedy wracajac w druga strone |
| x2x= x3 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Tak samo jesli masz np x4/3x2= |
| x2 bo |
| x2*3x2= x4 |
| | 3 | | 3 | |
Prosze sprobowac podzielic (x
4−5x
3+5x
2+3x−8) : (2x−2)
| | 1 | | 1 | |
powinnas dostac po podzieleniu |
| x3−2x2+ |
| x +2 i reszty (−4) |
| | 2 | | 2 | |
Mozesz sobie sprawdzic w wolframie
18 wrz 16:05
Zewu Jun: I nie zapomnij tego
jesli w wielomianie brakuje jakiejs potegi to zawsze mozesz zapisac 0* ta potega
W wielomianie ktory podalas brakuje potegi x2 wiec mozesz ja zapisac jako 0*x2
bedzie wtedy tak
x3+0*x2+x−2
================
Sprobuj zapisac taki wielomian
x7+3x5+5x4+4x2−5
========================
Uzuppelnij go do postaci gdzie beda wystepowac wszyskie potegi
18 wrz 16:13
Nikto0: zrobiłam zadany przykład wyszedł mi dobry wynik
wielomian
x7+0*x6+3x5+5x4+0*x3+4x2+0*x−5
19 wrz 16:40
ZeWu Jun:
19 wrz 18:09
Nikto0: A co z takim przykładem 2x7−10x5−6x4+2 : 2x3−6 dlaczego redukuje się 6x4 i −6x4
19 wrz 18:20
Nikto0: i dlaczego spisuje −10x5
19 wrz 18:32
ZeWu Jun: bo (2x3−6)*x4= 2x7−6x4 zmieniasz znaki i cie sie redukuje
−10x5 przepisujesz bo zostaje
W ogole jaki wyszedl ci wynik
19 wrz 19:10
Nikto0: Ok. Dziękuję. To był tylko przykład.
20 wrz 13:47