Transformata odwrotna
Majster: x'' − x' = et x(0) = 1 x'(0) = 1
r2 − r = 0
r(r−1) = 0
r1 = 0 i r2 = 1
x = C1 + C2 et
2 aet + atet − atet − atet = et
a = 1
Co dalej?
16 wrz 16:09
Adamm:
I gdzie ta transformata
16 wrz 18:44
Majster:
16 wrz 19:32
Adamm:
'Transformata odwrotna'
taki był tytuł
16 wrz 20:54
Majster: Chodziło o rozwiązanie równania różniczkowego... ah
16 wrz 21:31
Adamm:
druga część wydaje mi się trochę niepoprawna
(tet)' = (t+1)et
(tet)'' = (t+2)et
Aet = et
A = 1
x(t) = C1+C2et+tet
x(0) = C1+C2 = 1
x'(t) = C2et+(t+1)et
x'(0) = C2+1 = 1
zatem x(t) = 1+tet
16 wrz 21:56
Majster: Nie rozumiem skąd jest to: x(t) = C1 + C2et + tet << to jest gotowy wzór?
16 wrz 22:21
Adamm:
część jednorodna którą ładnie wcześniej wyliczyłeś, i niejednorodna którą uważam
że policzyłeś źle, ale możliwe że po prostu niestarannie napisałeś,
a którą wyliczyłem samemu na górze
16 wrz 22:26