Podać jawną postać i wyznaczyć funkcję tworzącą
Czesław: Witam mam takie zadanko:
Ciąg { an }n≥0 jest zdefniowany liniowym wzorem rekurencyjnym rzędu drugiego.
Wiemy, że a5 = −1, a6= 0 i to że równanie charakterystyczne tej rekurencji ma postać
x2−x+1=0.
Należy podać jawną postać n−tego wyrazu ciągu i wyznaczyć funkcję tworzącą tego ciągu
(przedstawić ją w postaci funkcji wymiernej)
Dziękuję za pomoc
16 wrz 15:57
Blee:
no dobrze ... co potrafisz SAMODZIELNIE zrobić ? A z czym masz problem?
16 wrz 16:26
Blee:
masz równianie charakterystyczne x
2 − x + 1 = 0 oznacza to, że ....
16 wrz 16:27
Czesław: Na początku chciałem obliczyć miejsca zerowe równania charakterystycznego, a następnie
wyznaczyć postać jawną korzystając z
an = A * x1n * B*x2n
Jednak delta tego równania jest mniejsza od zera i nie wiem, czy powinienem użyć tutaj
jednostki urojonej i2, czy powinienem to rozwiązać jakoś inaczej
16 wrz 16:52