rozłóż na czynniki
anonim: Witam. Proszę o pomoc. Nie wiem skąd się wzięło (x−2)(1+x2)=x(x+4)
16 wrz 14:43
anonim: tzn. nie wiem skąd jest x(x+4)
16 wrz 14:47
Jerzy:
Przecież lewa strona jest różna od prawej.
16 wrz 14:50
Blee:
bo zapewne JEST TO RÓWNANIE które masz po prostu obliczyć
16 wrz 14:56
16 wrz 14:58
Blee:
ale co ma niby rozwiązanie do tego co jest podane w 1.6 (a)

Jakie jest polecenie do zadania 1.6 ?
16 wrz 15:00
Blee:
zauważ, że ROZWIĄZANIA do zadania 1.6 są POWYŻEJ odpowiedzi ... np. masz wyjaśnione jak zrobić
1.6 (b) czyli x(x−3)(x+3)
16 wrz 15:01
Nikto0: rozłóż na czynniki wielomian
16 wrz 15:02
Jerzy:
Tylko ,że odpowiedzi ( błędne) są inne niż rozwiązania (prawidłowe).
16 wrz 15:02
Blee:
ale co trzeba rozłożyć
16 wrz 15:03
Nikto0: x3−2x2+x−2
16 wrz 15:04
Blee:
no to odpowiedzi ni jak się mają do zadania
16 wrz 15:04
Blee:
czy odpowiedzi do 1.5 nie są takie same co dla 1.6 ? Jeżeli tak to widzisz − błąd w książce
(zwalaj na reformę)
16 wrz 15:05
Jerzy:
=x2(x − 2) + (x − 2) = (x2 + 1)(x − 2)
16 wrz 15:07
Nikto0: Dzięki.
16 wrz 15:09