Nachylenie funkcji do osi OX
kubakuba: Proszę o pilną pomoc jutro mam kartkówkę a nie umiem rozwiązać tego zadania:
Podaj kąt nachylenia wykresu funkcji liniowej do osi ox jeśli f(x) = √3 + x
Z góry dziękuję bardzo
15 wrz 22:06
xyz:
co stoi przy iksie w funkcji f(x)? Otoz wartosc "1"
bo masz 1*x
ta jedynka to nic innego jak tangens kata nachylenia
wiec masz takie rownanie
tg α = 1
kiedy tangens kata wynosi 1 ?
dla 45 stopni
wiec α = 45
koniec zadania
15 wrz 22:10
kubakuba: no wlasnie nie bo w odpowiedziach jest ze α=135
15 wrz 22:17
Zewu Jun: Byloby 135o gdyby bylo (−x) a nie (+x)
15 wrz 22:19
kubakuba: a tak faktyczne macie racje sorki
15 wrz 22:20
V: ale w odpowiedziach jest 135
17 wrz 10:28