najmniejszy iloczyn xyz
aga: hejka moze ktos ma pomysł jak to szybko obliczyc bo mi wychodza duze obliczenia
znajdz najmniejsza i najwieksza wartosc iloczynu xyz przy załozeniu ze x+y+z=10 ,
x2+y2+z2=36
15 wrz 20:42
xyz:
W sumie tez nie wiem, ale moze ktoras rownosc sie przyda?
1o (x+y+z)2 = x2 + y2 + z2 + 2xy + 2xz + 2yz
2o x3 + y3 + z3 − 3xyz = (x+y+z)(x2+y2+z2 − xy − xz − yz)
15 wrz 22:08
ite: to ja też dorzucę
| | 1 | | 1 | | 1 | |
xy + xz + yz = xyz*( |
| + |
| + |
| ) |
| | x | | y | | z | |
15 wrz 22:31
jc: Wydaje mi się, że ograniczenia to: 32 i 896/27
osiągane dla (4,4,2) i (8/3, 8/3, 14/3)
15 wrz 22:32
aga: jak te ograniczenia wyliczyłes?
16 wrz 09:24
jc: Jak wyliczyłem? Podstawiłem y=x. Nawet nie wiem, czy to jest prawidłowe rozwiązanie.
17 wrz 09:59
V: | | 10 | |
ekstremum dla : x=y=z= |
| ≈ 37,04 ustal sobie czy to min/max |
| | 3 | |
17 wrz 10:33
jc: Jeśli x=y=z=10/3, to x2+y2+z2 = 100/3 ≠ 36.
17 wrz 11:41
Bogdan:
Można spróbować pójść tą ścieżką:
x + y + z = 10 ⇒ z = 10 − x − y (*)
x
2+y
2+z
2=36 ⇒ x
2+y
2+(10 − x − y)
2=36 ⇒ y
2 + (x − 10)y + x
2 − 10x + 32 = 0
| | 14 | |
a = 1, b = x − 10, c = x2 − 10x + 32, Δ = −3x2 + 20x − 28 ≥ 0 ⇒ x∊<2, |
| > |
| | 3 | |
w = x*y*z ... ⇒ w(x) = x
3 − 10x
2 + 32x,
| | 14 | |
Teraz trzeba obliczyć minimum i maksimum funkcji w(x) dla x∊<2, |
| > |
| | 3 | |
| | 8 | | 8 | | 14 | |
Otrzymamy dla x, y, z dwie trójki liczb: |
| , |
| , |
| oraz 2, 4, 4 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
17 wrz 15:03
aga: teraz to ja rozumiem dziekuje Wam bardzo
18 wrz 21:55