Wyznacz promien i srodek zbieżności szeregu potęgowe. Proszę o sprawdzenie czy w
kalafiorek: Wyznacz promien i srodek zbieżności szeregu potęgowe. Proszę o sprawdzenie czy wszystko jest
ok − część 2
| | n | | n | | n | |
= limn−>∞ | |
| | = limn−>∞ | |
| | = limn−>∞ | |
| | |
| | (n+1)*21 | | 2n+2 | | n(2+2n) | |
=
12
R=
1g = 1 *
21 = 2
4) ∑
n=1∞n(x−2)
n x
0 = 2
a
n = n
a
n+1 = n + 1
| | n+1 | | n(1+1n | |
g = limn−>∞ | |
| | = limn−>∞ | |
| | = limn−>∞ |1| = 1 |
| | n | | n | |
a
n = {1}{n
3}
| | 1 | | n3 | | n3 | |
g = limn−>∞ | |
| * |
| | = limn−>∞ | |
| | = |
| | (n+1)3 | | 1 | | n3+3n2+3n+1 | |
| | n3 | |
= limn−>∞ | |
| | = |
| | | | 3n2 | | 3n | | 1 | | n3(1+ |
| + |
| + |
| ) | | | n3 | | n3 | | n3 | |
| |
= lim
n−>∞ |1| = 1
I pytanie na koniec czy jeśli w szeregu jest napisane n = 1 zamiast n = 0 to powinno te zadania
rozwiazywac sie jakos inaczej niz wyzej czy tak jest ok?
15 wrz 19:28
Blee:
to że w sumie masz podane n=1 a nie n=0 nie zmienia sposobu rozwiązywania samego zadania. Nadal
masz nieskończoną sumę, po prostu dla n=0 przykłady (3) i (5) nie miałyby racji bytu
(dzielenie przez 0)
15 wrz 19:32
Blee:
(5) jak wygląda przykład, bo przykład nie pokrywa się z dalszymi obliczeniami
15 wrz 19:33
Adamm:
3, 4 ok
15 wrz 19:33
kalafiorek: | | (x+3)n | |
aj faktycznie w 5) powinno byc ∑n=1∞ |
| |
| | n3 | |
15 wrz 19:35