Odwrotność modulo, kongruencja
Paweł: Witam,
potrzebuje pomocy w znalezieniu błędu, mianowicie poszukuje odwrotności liczby 1878 w modulo
673
aby rozwiązać kongruencje 1878 (przystaje) 1 (mod 673)
Zaczynam od zastosowania roz. algorytmu Euklidesa:
1878 = 2 x 673 + 532
673 = 1 x 532 + 141
532 = 3 x 141 + 109
141 = 1 x 109 + 32
109 = 3 x 32 + 13
32 = 2 x 13 + 6
13 = 2 x 6 + 1
6 = 1 x 6 + 0
następnie korzystając ze wzoru
wn = wi−2 − qi−1 x wi−1 (mod r0)
w0 = 0 , w1 = 1
w2 = 0 − 2x1 = 671 mod 673
w3 = 1 − 1x671 = 3 mod 673
w4 = 671 − 3x3 = 662 mod 673
w5 = 3 − 1x662 = 14 mod 673
w6 = 662 − 3x14 = 620 mod 673
w7 = 14 −2x620 = 120 mod 673
w8 = 620 − 2x120 = 380 mod 673
wychodzi 380 a poprawny wynik to 105
15 wrz 18:11
Iryt:
Odwrócony algorytm:
1=13−2*6=13−2*(32−2*13)=13−2*32+4*13=5*13−2*32=
=5*(109−3*32)−2*32=5*109−17*32=6*109−17*(141−1*109)=−17*141+22*109=
=−17*141+22*(532−3*141)=−83*141+22*532=
=−83*(673−1*532)+22*532=105*532−83*673=
=105*(1878−2*673)−83*673=105*1878−210*673−83*673=
=105*1878−293*673
=================
15 wrz 19:06
Paweł: Dziękuję za odpowiedz

, tą metodą również udało mi się poprawnie rozwiązać zadanie. Jakiś
pomysł dlaczego metoda z w
n nie działa w tym przypadku?
15 wrz 19:32