Równanie różniczkowe
Ziom123: Rozwiąż równanie różniczkowe:
y sin(xy) + (x sin(xy) + cos(y)) y′ = 0
15 wrz 16:02
Mariusz:
P(x,y) = ysin(xy)
Q(x,y) = xsin(xy)+cos(y)
F(x,y)=−cos(xy)+g(y)
xsin(xy)+g'(y)=xsin(xy)+cos(y)
F(x,y)=−cos(xy)+sin(y)
Rozwiązanie równania różniczkowego w postaci uwikłanej to
−cos(xy)+sin(y)=C
15 wrz 19:07
Ziom123: dziękuję
15 wrz 22:27
Ziom123: Ktoś mógłby wytłumaczyć może skąd się to wzięło
F(x,y)=−cos(xy)+g(y)
To jest całka z x i y z tych dwóch pochodnych wyżej ?
15 wrz 22:59
Mariusz:
To jest całka tylko po x
Tutaj nie ma texa ale te "dwie pochodne"
to układ równań który należy rozwiązać aby otrzymać rozwiązanie równania różniczkowego
najczęściej w postaci uwikłanej
16 wrz 00:29
Mariusz:
Mam jeszcze jeden pomysł na to równanie
To równanie jest zupełne i można je rozwiązywać w ten sposób
ale można je także podstawieniem sprowadzić do
równania o rozdzielonych zmiennych
y sin(xy) + (x sin(xy) + cos(y)) y′ = 0
| | dx | |
Pomnóżmy to równanie obustronnie przez |
| |
| | dy | |
y sin(xy)x' + (x sin(xy) + cos(y)) = 0
Zastosujmy podstawienie
u=xy
u'=x'y+x
| | u' | | u | | u | |
ysin(u)( |
| − |
| )+( |
| sin(u)+cos(y))=0 |
| | y | | y2 | | y | |
| | u | | u | |
sin(u)u'− |
| sin(u)+ |
| sin(u)+cos(y)=0 |
| | y | | y | |
sin(u)u'=−cos(y)
−sin(u)du=cos(y)dy
cos(u)=sin(y)+C
cos(u)−sin(y)=C
Rozwiązanie równania różniczkowego w postaci uwikłanej to
cos(xy)−sin(y)=C
16 wrz 13:27