Dzielenie wielomianów
12345: Witam, kompletnie nie mogę zrozumieć tematu dzielenia wielomianów bez reszty i z resztą.
Proszę, aby ktoś wytłumaczył mi ten temat na poniższych lub własnych przykładach;
W(x)= x3 − 6x2 + 12x − 16) : (x − 4)
W(x)= (x3 + 3x + 7) : (x − 4)
PS. Nie zależy mi na rozwiązaniu tych przykładów, pragnę zrozumieć temat i móc samemu
rozwiązywać zadania
15 wrz 14:49
xyz:
jak dzielisz przez wyrazenia typu (x±p)
to polecam schemat hornera
jest duzo szybszy.
Co do zwyklego dzielenia (nuuuddddyyyy xD)
no to po kolei
wezmy ten drugi przyklad bo jest bardziej podchwytliwy (nie ma x2 w sobie)
dlatego polecam przy dzieleniu przeksztalcic
x3 + 3x + 7 −−−> x3 + 0x2 + 3x + 7
zeby slupki w dzieleniu sie zgadzaly
(x3 + 0x2 + 3x + 7) : (x−4)
no to dzielimy
x3 przez x daje x2 (dzielimy przez 'x' bo w tym nawiasie x−4 to iks jest najwyzszego stopnia)
więc piszemy 'x2' za znakiem rowna sie
(x3 + 0x2 + 3x + 7) : (x−4) = x2
i teraz ten 'x2' co mamy mnozymy razy ten caly nawias (x−4)
przy czym zmieniamy znak zeby sie odejmowalo:
wiec x2 * x daje nam x3 czyli zapisze −x3,
natomiast x2 * (−4) daje nam −4x2 czyli zapisze +4x2
no to
(x3 + 0x2 + 3x + 7) : (x−4) = x2
−x3 + 4x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4x2
Kolejny wyraz tzn. 3x moge sobie przepisac
czyli mam
(x3 + 0x2 + 3x + 7) : (x−4) = x2
−x3 + 4x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4x2 + 3x
No i znowu robie to samo tzn.
dziele 4x2 przez x co daje nam 4x
wiec za znakiem rownosci tam mam teraz:
(x3 + 0x2 + 3x + 7) : (x−4) = x2 + 4x
teraz mnoze 4x razy caly nawias (x−4) i zmieniam znaki wiec:
4x * x = 4x2 wiec zapisze −4x2
4x * (−4) = −16x wiec zapisze + 16x
no to mamy
(x3 + 0x2 + 3x + 7) : (x−4) = x2 + 4x
−x3 + 4x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4x2 + 3x
−4x2 + 16x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
19x
przepisze +7:
(x3 + 0x2 + 3x + 7) : (x−4) = x2 + 4x
−x3 + 4x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4x2 + 3x
−4x2 + 16x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
19x + 7
No i znowu to samo
19x przez x daje nam 19 wiec bede miec
(x3 + 0x2 + 3x + 7) : (x−4) = x2 + 4x + 19
no i mnoze 19 * x = 19x, zmieniam znak czyli −19x
19 * (−4) = − 76 , zmieniam znak: + 76
(x3 + 0x2 + 3x + 7) : (x−4) = x2 + 4x + 19
−x3 + 4x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4x2 + 3x
−4x2 + 16x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
19x + 7
−19x + 76
A wiec teraz
7 + 76 = 83
wiec wynikiem tego dzielenia jest x2 + 4x + 19 z reszta rowna 83
wiec mozna by to ostatecznie tak zapisac:
(x3 + 0x2 + 3x + 7) = (x−4) * (x2 + 4x + 19) + 83
15 wrz 15:39
Zewu Jun: Niestety Horner nie wybacza bledu
15 wrz 21:25